Gresk tragedie vs. Nobel pris

Er tilbake hjemme, en dag etter opprinnelig planlagt. Sånn går det når grekernes svar på finanskrisen er generalstreik. Fornuftig – det løser jo de økonomiske problemene.. Var det ikke grekerne selv som fant opp ordet logikk?! Begynner jammen å bli usikker..

Fra spøk til alvor; jeg skjønner at vanlige folk er frustrerte over at (korrupte og dels inkompetente) politikere har bidratt til å sette dem i denne situasjonen. Men samtidig har grekerne en helt usannsynlig lav pensjonsalder (i likhet med flere syd-europeiske land) som bare ikke er bærekraftig på sikt.. Levealderen stiger jevnt – ergo må vi jobbe og bidra lenger.

Norge, som er i en særstilling bl.a. takket være en romslig oljetønne kalt Nordsjøen, justerer opp pensjonsalderen etterhvert. Det heter survival of the fittest – vi må tilpasse oss endringer…

Ellers feirer jeg årets beste dag: Nobelkomitéen har gjort en kjempejobb med å finne verdige og relevante vinnere av årets fredspris. Det står utrolig stor respekt av Leymah Gbowee og Tawakkul Karman – de to aktivistene som deler prisen. Jeg tror ikke nordmenn egentlig kan fatte hvilke utfordringer og potensielle farer disse utsetter seg for ved å stå så sterkt på barrikadene.

Tredje vinner er jeg litt mer usikker på. Ellen Johnson Sirleaf har nok bidratt til mye bra utvikling i Liberia, men det er vel noen deler av hennes bakgrunn som ikke har ført like mye godt med seg…?

Klar for mobilfri helg på fjellet med samboern – God helg!!

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: