Første Møte med Mumbai

Millionbyen åpner seg under meg der jeg titter ut av flyvinduet. Suser over den stadig voksende slummen som er udødeliggjort gjennom Slumdog Millionaire og Shantaram. Siste del av første Indiatur. Jeg har med vilje droppet guidebøker og å lese meg opp på forhånd. Vil møte byen uten forhåndsfarget bilde.

Namrata hoppet av glede i den andre enden av røret da jeg fortalte henne at jeg kom til Mumbai. Vi jobbet sammen i Wilhelmsen i 5 år, på flere prosjekter og har beholdt vennskapet av den enkle grunn at vi deler samme interesse for mennesker og verden rundt oss. Da vi holdt på med stillingskartlegginger i WW for et par år siden, spurte Namrata meg under en workshop om jeg visste hva uttrykket for Position Management var på indisk. Jeg måtte melde pass, og hun holdt på å le seg ihjel av sitt eget svar; Kama Sutra! Skjønner du – fantastisk kul dame! Namrata sluttet i WW rett etter meg til fordel for et skikkelig godt stillingsopprykk som HR-ansvarlig for et annet rederi i Mumbai. Hun er 12 år eldre enn meg, men det tror jeg ingen av oss noengang har tenkt over.

Jeg ba henne om noen tips til hotell i Mumbai. Hadde lyst til å bo på et lite og litt mer personlig sted enn de typisk kontinentale business-maskinene, og i et litt hyggelig område utenfor turisttråkket. Hun hadde noen gode tips, men luftet samtidig spørsmålet om jeg ikke heller kunne tenke meg å komme og bo hos dem mens jeg var der? Hvis jeg hadde lyst? Om jeg hadde lyst?! Er du gal – så klart! Hoteller er fint til sitt bruk – dvs. sove – men for en ekstraopplevelse å få muligheten til å bo lokalt..! Og bli kjent med familien. Jeg forsikret meg om at jeg ikke ville være til bry, og Namrata satte igang og la planer.

Du finner ikke snillere dame. På flyplassen ble jeg møtt med et kjempesmil fulgt av to gjensidige knuse-klemmer, og hun har like gjerne tatt ut to fridager for å kunne få sett meg mest mulig mens jeg er her. Barna hennes har skoleferie denne uken, og de har pønsket ut beste program for å se de delene av byen som de setter aller mest pris på.

Shiwali på 8 år tilbød seg å ta meg med til et av de store templene i morgen etter at jeg er ferdig med møter. Og nevnte at hvis jeg likte is, var det et veldig bra sted å stoppe på veien. Herlig jente med lange mørke musefletter og glimt i øynene akkurat som mammaen sin. Hun har Hanna Montana som største helt – i likhet med mine nieser på 8 og 10 – men kunne samtidig gi meg en timeslang historie fra hinduismen på rams, og med aller største innlevelse. Ameya på 13 spiller fotball, heier på Arsenal og er akkurat passe flau og sjenert som norske gutter på samme alder.

Før middag gikk vi ut og handlet frukt. Mørket hadde senket seg over Mumbai sentrum, lysrankene henger fortsatt oppe etter Diwalifeiringen, og luften er søt og tett av mat, røkelse, mennesker og en varietet av lyder. Etterpå satt vi en stund ute i hagen og pratet, før Shiwali på 8 år ringte ned og var veldig redd for at jeg skulle gå glipp av resten av historien hennes. Vi kom opp til duften av nylaget tandoorikylling og repeterende kjevling og steking av chapattas.

Namratas svigermor Nila er et kapittel for seg selv. 71 år gammel og nylig enke dro hun på ferie til Mauritius. Hun kan ikke svømme, men det stoppet henne ikke fra å ta imot utfordringen fra noen unge gutter hun møtte – og testet både windsurfing og snorkling. Ikke det første du tenker når du ser en smilende gammel indisk dame i sari. Hun syntes det var veldig stas at jeg også spiste middagen med fingrene, og at jeg hadde med meg både sari og suit fra Chandigarh. Attpåtil har hun lånt bort rommet sitt til meg for anledningen. Var ikke snakk om noe annet alternativ. Så redde hun opp sengen sin for meg mens vi andre satt i stua og pratet, og hadde tent lys på bønnehyllen sin før jeg skulle legge meg.

Jeg skulle ønske dere som leser dette kunne vært flue på veggen, for jeg klarer ikke med ord å formidle hvor utrolig gjestfri og koselig velkomst jeg har fått.

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: