100-årsjubileum for norske kvinners stemmerett..!

På tirsdag (som også er min bursdag..!) har vi hatt stemmerett i 100 år. Gratulerer!!!! Vi som er jenter i Norge idag er blant de aller heldigst stilte i verden, og jeg tror faktisk ikke vi er helt klar over hvor priviligerte vi er, og hva dette både innebærer for oss som enkeltpersoner og samfunn. Jeg mener personlig at dette forplikter. Vi bør engasjere oss, både her hjemme og ift. jenter i andre land.

Mens jeg jobbet som prosjektleder i Wilhelmsen, reiste jeg ut på workshop´er, prosjektgruppemøter og opplæringsturer. De jeg møtte var stort sett HR- og finansledere, fra alle deler av verden. Totalt 73 nasjonaliteter om jeg husker rett.. Under middager og networking på disse reisene, kom veldig ofte de samme sakene opp; politiske systemer, likestilling, utdannings- og karrieremuligheter, religion og valgfrihet.

Mens mediene her hjemme og ute stort sett selger forsider på å vise hvor store forskjeller det er mellom ulike kulturer og religioner, vil jeg gjerne slå et slag for likhetene. For min erfaring er den at vi som enkeltmennesker er ganske like på bunnen. Enten du er jente i India, Egypt, Kina, Singapore, Houston, Brasil, Australia, Kuwait eller Oman har du noen grunnleggende ønsker for liv, familie og hverdag. Du har et ønske om å få velge retning i livet ift. utdanning/yrke, ha en viss selvstendighet, og å bli hørt i saker som er viktige for deg. Du ønsker at barna og familien din skal få oppleve et fredelig og demokratisk samfunn, hvor ulikhetene ikke er for store. Og å kunne være deg selv, ikke måtte tilpasse deg altfor mye for å passe inn.

Her hjemme tar vi dette for gitt. Mine tidligere kolleger rundt om i verden har samme behov og ønsker, men i mange tilfeller en mye lenger vei å gå før dette blir realitet. Derfor er jeg feminist, fordi jeg mener vi har en plikt til å inspirere, motivere og støtte de som er på vei mot samme mål.

I dagens VG har 10 jenter blitt identifisert som fremtidens forbilder av likestillingsminister Anniken Huitfeldt og leder for Høyres kvinneforum Julie Brodtkorp. Fikk en sms med gratulasjon fra Elisabeth Grieg, og skjønte ingenting; jeg hadde nemlig ikke vært ute og kjøpt VG. Espen kom hjem med fersk avis, og jaggu…..!! Der, blant utrolig flinke og inspirerende jenter, som übertøffe Birgit Skarstein fra Uten Grenser og kulturminister Hadia Tajik, var det plutselig bilde av meg selv. Det var ikke helt noe jeg hadde sett for meg. Ville ikke akkurat regnet med at Julie Brodtkorp visste hvem jeg var, om noen hadde spurt. Wow..!! Utrolig kult, særlig på en klein søndag (etter at jeg var i utdrikningslag igår ;-))

Image

Om jeg kan bidra til å inspirere andre, som jeg selv har blitt (og blir) inspirert, er det veldig moro. Det er mye utfordringer å ta tak i for vår generasjon og de kommende, både her hjemme og ute i verden. Jeg møter masse flinke og engasjerte jenter ifm. både jobb og på andre arenaer, og håper at mange av disse også vil bruke sjansen til å reise ut, lære og bidra til å påvirke både maritim næring og samfunnet rundt oss. Samboeren til min bestevenninne, Ole Martin Ihle, skrev et innlegg sammen med Harald Eia for en tid tilbake. Der satte de endel tanker ifm. det feminiserte samfunn på spissen, med en god dose humor. Jeg vil kalle det det moderne vs. det forhistoriske samfunn, for jeg tror både jenter og gutter har endret seg mye siden Gert Hofstede satte opp sin modell for interkulturell kommunikasjon. Og jeg mener også at både vi og gutta nyter godt av økt valgfrihet idag, innenfor mange arenaer.

Tirsdag i forrige uke arrangerte vi i YoungShip, støttet av WISTA, et arrangement vi kaller Maritime Women. Dette er et konsept jeg initierte sammen med Elisabeth Grieg ifm. Nor-Shipping for 2 år siden, da under navnet Jenter For Shipping. Gjennom inspirasjonsforedrag og innlegg fra et imponerende knippe kvinnelige toppledere i næringen, åpner vi en arena kun for jenter. Med fokus på moderne lederskap, best-practice og karrieretips, og innsikt i hvilke hovedutfordringer næringen vår står ovenfor fremover. Våre ab-fab motivatorer var; Synnøve Seglem, Wenche Nistad, Birgitte Ringstad Vartdal, Rita Granlund, Gunvor Ulstein, Thina Saltvedt, Elisabeth Grieg og vinner av WISTA LeaderShip Award, Irene Waage Basili (adm.dir i GC Rieber). Dette er bare et eksempel på spennende satsninger på å motivere jenter til å satse innenfor den maritime delen av næringslivet. Mange fler har de siste årene blomstret opp, både regionalt og nasjonalt. Dette skyldes ikke fokus på “kvotering”, men derimot at man har innsett at man trenger de flinkeste, smarteste, mest kreative hodene – og at 50% av disse er jenter.

Gratulerer med 100-års stemmerett – la din stemme bli hørt!

Klem fra Birgit

MaritimeWomen

 

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: