Superman vs. Superwoman #næringslivsledere

Et skråblikk på diskusjonen om høyt sykefravær blant kvinner og hvorfor så få kvinner blir toppledere i næringslivet. Innlegget er satt på spissen med den enkle hensikt å provosere, men inneholder allikevel elementer jeg mener kan ha reell betydning for mange kvinner.

Superman jobber på kontor og redder verden. Spiser middag hos foreldrene sine og dater søte damer. Gjerne noen i omsorgssektoren, fordi han har hørt av gutta at de blir gode koner, og fordi han tenker at det da er åpenbart at hans karriere alltid trumfer på hjemmebane siden han tjener best. Han vet godt at han er helt rå, fordi han alltid har fått mye ros for prestasjoner og ble pushet til å utfordre grensene sine gjennom hele oppveksten. Søker alltid jobber som ligger langt utenfor hans kompetanse, men tenker at det ordner seg – han lærer jo kjapt. Blir ofte sett på som litt arrogant og brå, men det aksepteres fint fordi han er så dyktig i det han gjør. Trygg på seg selv og tenker at det er andres problem om de ikke liker ham. Drar hjem for litt pleie og moderlig kjærlighet med jevne mellomrom. Vokste opp med hjemmeværende mor som ryddet etter ham til han flyttet hjemmefra, så når han møter kvinnen i sitt liv forventer han at hun tar hovedjobben hjemme mens han casher inn og er hovedforsørgeren. Stikker på guttetur når han trenger å koble av mellom slagene. Får mye kred for å være initiativrik og gi jernet på jobb og i skiløypa, og jazzer opp selvtilliten på positiv input. Får presseoppslag for sine fantastiske faglige prestasjoner. Punktum.

Superwoman…
Jobber på kontor og redder verden. Konstant engstelig for å ikke gjøre det bra nok (indoktrinering fra barndommen; ikke bråk, spis pent, vær snill, pass på, husk innestemme, etc..), og forventer hvert øyeblikk å bli avslørt som inkompetent og ukvalifisert til jobben (selv om hun egentlig er overkvalifisert). Fikk mest ros for å være snill, pen og søt som liten, men ble ikke heiet frem til å utvikle typiske egenskaper man trenger i næringslivet. Er redd for å ta for mye plass, og for å si noe dumt i fellesmøter. Søker seg stort sett til jobber hun føler seg trygg på at hun kan utføre godt (derav overkvalifiseringen), fordi hun ikke vil risikere å feile. Hun er også veldig sensitiv på hva folk synes om henne, og opptatt av å bli godt likt. Unnskylder seg når hun får skryt.

Tar vare på foreldrene siden broren bor langt unna, og er klagemur/bærehjelp/sosial støtte alt ettersom behov, til tross for at faren bortprioriterte henne i oppveksten slik at de egentlig bare kan snakke om helt overfladiske ting, og moren er midt oppi en ganske krevende og navlebeskuende selvrealiseringsfase aka 60-årskrise.

Prioriterer vennetid nøye så ingen skal føle seg glemt, skuffet eller bli snurt. Husker alle bursdager, også de til venners barn. Dater intensivt, med konstant frykt for å ikke møte den rette før klokka slår “tolv” og er derfor opptatt av å se ekstra bra ut (mindreverdighetskomplekser fra barndommen som slår ut ved avvisninger i date-karusellen). Er dermed på PT-kjøret, og er obs på hva hun spiser. Videreutdanner seg for å kunne komme i scope for en ny og tyngre jobb, selv om hun vet det er godt mulig hun ikke får den siden sjefen regner med at hun vil ha barn innen kort tid (selv om hun er singel). Dyrker også diverse interesser siden hun har lest at det er viktig å ha flere ben å stå på, pluss å realisere sitt eget potensial, og tar innsatsen og utviklingen på største alvor hver gang hun starter med en ny interesse eller aktivitet (hun vil jo ikke kaste bort tid på å gjennomføre halvveis).

Har støv på hjernen, og foretrekker at alt er ryddig og fint i tilfelle uventet besøk, og følger med på de siste trendene innen DIY (selv om hun egentlig ikke har tid… ), interiør og mote.

Når hun til slutt treffer drømmemannen (eller en som duger helt ok), prøver hun å opprettholde standarden på alt over, i tillegg til å passe på at alle har det de trenger av klær/utstyr, at alle får god og næringsrik mat, sånn at ikke de andre mammaene eller svigers skal snakke stygt om henne (som om de egentlig bryr seg..!) og dessuten er det bare så mye enklere å gjøre ting selv enn å mase på mannen siden han viste seg å være vokst opp i et ganske gammeldags hjem med tradisjonelle kjønnsroller (noe hun ikke egentlig ble klar over før de fikk barn for før det var de da tilsynelatende ganske likestilte både på utdanning og karriere), og da blir ting ihvertfall gjort sånn hun ville ha det.

Biter ting i seg fordi de uansett ser hverandre så lite i en hektisk hverdag og blir full av innestengt sinne og frustrasjon over følelsen av å prøve å strekke til på alt og samtidig føle seg utilstrekkelig på alt for mye, noe hun håndterer ved å holde enda bedre stålkontroll på alt annet i livet. Har også frivillige verv innen interesse/barnehage/skole/borettslag (stryk det som ikke passer) fordi noen må jo bidra og hvorfor ikke henne selv. Når hun tar valg er det ofte påvirket av hva som er best for andre eller hva hun tror andre forventer, fremfor å velge det hun selv har mest lyst til.

Får presseoppslag om vektopp- eller nedgang, gis karakter for frisyre/antrekk/rynker, antas med jevne mellomrom å være gravid/deprimert/medisinert/operert. Når hun intervjues er det alltid fokus på hvordan det er å være kvinnelig superhelt. Hun drømmer egentlig om å få spørsmål om hvordan det føles å redde verden.

Om 10 år er Superman toppleder i et børsnotert selskap. Men hva gjør Superwoman?

Svar: Hun ble utbrent halvveis…

I morgen følger jeg opp med en liten liste over hvordan jentene kan unngå å gå i Superwoman-fella 😉

Hilsen en ikke-Superwoman som har valgt 2 innsatsområder; barn og jobb (resten sklir på halv tolv)

Blogglistenhits

One thought on “Superman vs. Superwoman #næringslivsledere

Add yours

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: