Sjekkliste for å unngå Superwoman-fella!

Forrige innlegg handlet om risikoen ved å prøve å være et overmenneske, når man skal møte alle forventninger fra ulike områder i livet. Her er mine erfaringer for å unngå å slite seg helt ut, og samtidig kunne ha realistiske muligheter til å kombinere en spennende og givende karriere med et helt ålreit familieliv. Ikke alltid enkelt, men fullt mulig og stort sett veldig moro.

Til de karrierebevisste jentene som er i startgropa, her er mine 11 enkle grep for å unngå Superwoman-fella:

 1. Partner: Pass på å velge rett partner – det er alfa-omega! God arbeidsfordeling i teamet på hjemmebane gir fleksibilitet og frihet ift. jobb/familie i fremtiden
 2. Innsatsområder: Velg ut 1-2 områder i livet som er veldig viktige for deg å bli god på/gjøre veldig bra. Bruk energien din på det. Resten må du slippe opp litt, alt kan ikke være prestasjon og perfeksjonisme. Da blir livet bare stress og mas
 3. Forventningsnivå: Når du får ny kjær´ste, jobb e.l. – ikke legg lista på 120%´en med en gang. Da blir superstandard fort tatt for gitt. Det er mye bedre å holde forventningene på et middels nivå og heller kunne imponere skikkelig ved behov
 4. Drit i det ytre: Lær deg til å slappe av og kose deg uavhengig av hvordan både du og hjemmet ditt ser ut. Det er ikke noe stress å gå ut døra uten sminke. Det er også helt ålreit å kjøre litt low-maintenance hjemme. Jenteblader og en million andre tjener enorme summer på å prøve å trigge usikkerhet og mindreverdighetskomplekser. De lurer oss til å stadig ha nye prosjekter for å bli bedre gjennom utseende, treningsformer, dietter etc. Men det du egentlig kommer til å bli målt på er følgende; hvem du er – hvordan du oppfører deg – hva du leverer/presterer. Og da er det mye morsommere å pynte seg litt ekstra til spesielle anledninger.
 5. Slapp av: Jobb hardt men ha det gøy underveis. Ikke ta alt så høytidelig, tør å være sårbar og gjøre feil. Fokuser på hva du kan lære av alt du opplever
 6. Hopp i det: Tør å ta sjanser du tror er utenfor dine grenser. Om noen er villig til å satse på deg, er det rimelig stor mulighet for at det går helt fint. Litt frykt og redsel gjør deg bare skjerpa og motivert.
 7. Inspirasjon: Skaff deg en mentor som har gått samme løypa før deg. Det er ingen grunn til å måtte finne opp hjulet selv, og utrolig bra hjelp i å ha noen å spørre til råds og heie deg frem.
 8. 80%-regelen: Det er bra å levere kvalitet, men som regel er 80% bra nok. Bli god på å klarlegge hva som er viktigste suksessfaktorer for arbeidet ditt, og lever på det. Om noen bestiller en Polo begynner du ikke å lage en Porsche
 9. Bli synlig: Gutta er (ofte) mer bevisste på å synliggjøre seg og selge seg inn, enten det er til sjefen, kunden eller andre forbindelser. Det er ikke feil å holde sjefen litt informert underveis, så bidraget ditt blir mer synlig. Da er det også større mulighet for at du oppleves som initiativrik og dyktig
 10. Vær deg selv: Man trives best med å være naturlig, og da innvirker det på alt rundt. Ta valg du kan stå for, som er i tråd med dine talenter, interesser og verdier.
 11. Skaff hjelp: Når du kommer så langt at det er familieekspansjon på gang, finn ut hvordan man kan redusere arbeidsbelastningen og stressnivået på hjemmebane sånn at man både kan ha god tid med barn/familie og unngå masse krangling om hvem som gjør og ikke gjør hva. Har man familie som kan avlaste noe? Kan man nedjustere krav til hvor rent/ryddig det er hjemme? Kan man betale (hvitt!!!) for å få hjelp til noen av de oppgavene som må gjøres? Mulighetene er mange 🙂

Tipper mange andre også kan ha tanker om hva som funker og ikke funker her, så del gjerne ideer og tanker!

// Birgit

 

 

Blogglisten hits

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: