Regjeringsfolk og mentale bropilarer #Haugesundkonferansen2015

Vi har vært i Haugesund og snakket med flinke folk! Tirsdag for halvannen uke siden skulle samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen snakke om regjeringens nye havnestrategi, og arbeidet med å få mer last fra land til sjø. En av de store fordelene med å få større deler av godstrafikken bort fra veiene, er at tungtransporten påfører samfunnet store kostnader både hva gjelder vedlikehold og kapasitet på veinettet og i form av ulykker, dødsfall og forurensning.

Dessverre kollapset en bro på E18 i Vestfold dagen før, og dermed måtte ministeren ut på brobefaring. Så finansministeren måtte gi en kort oppdatering istedet. Også jeg da, som hadde lest hele strategien og var skikkelig godt forberedt på å stille Solvik-Olsen til veggs… Søren heller! Bropilarer er ikke til å spøke med, Vi mennesker har også noen pilarer som kan gi etter når vi er under mye press, litt om det men først litt om konferansen… 😉

Skjermbilde 2015-02-18 kl. 22.55.29

De siste månedene av fjoråret dro næringsminister Monica Mæland på maritim klyngehopping langs kysten, og samlet innspill til regjeringens nye maritime strategi. Vi hadde nok håpet på noen bittesmå lekkasjer da hun entret scenen, men det eneste begge ministrene kunne si med sikkerhet var at maritim næring er et viktig satsningsområde for fremtiden, og at det ikke er krise. Siv Jensen sa imidlertid at omstilling er nøkkelen, og at vi må finne noe å leve av etter oljå. Word! Da har hun kommet til rett bransje – Ocean Industries er framtiden.

Vi rundet av formiddagen med en godt temperert paneldebatt hvor næringsministeren fikk kraftig skyts fra leder i næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad, og maritim talskvinne i Arbeiderpartiet, Else-May Botten. Næringen var representert med Rederiforbundets engasjerte president, Lars Peder Solstad, som også er en av spydspissene innen innovasjon blant norske redere.

 

I tillegg var jeg så heldig å få dra publikum gjennom noen utrolig bra innlegg om noen av områdene jeg brenner veldig for, da veien videre med innovasjon, miljø og det beste av bransjeutviklingen ved Walter Qvam i Kongsberg-gruppen, Marius Holm i ZERO, sjøfartsdirektør Olav Akselsen og et titalls andre toppfolk. Walter er et forbilde for oss yngre, med sin lune og jordnære fremtoning kombinert med passion og drive som gjør at det nesten gnistrer når han står på scenen.

En veldig ny utfordring å skulle lede debatt med både så tunge profilerte og dyktige folk, jeg var ekstremt nervøs for akkurat denne biten i forveien. Kjente meg ikke veldig høy i hatten, og sov nesten ingenting natta før, så jeg startet dagen med helt røde og tørre øyne, og kjente meg nesten i hangover-modus (uten å ha vært “utpå” kvelden før…).

Det er lenge siden jeg har vært så kraftig satt ut av nervøsitet, og selvtilliten var helt på bånn bare timer før det brakte løs. Den indre stemmen som sier; “hvem f… tror du at du er”, “dette klarer du aldri”, “du kommer til å ødelegge alt”, “tenk om du får jernteppe”.

Jeg vet veldig godt hva som skjer om den stemmen får gjennomslag. Det knyter seg i brystet og halsen, fingrene blir numne ytterst, og stemmen skjelver og blir litt pipete. Røde flekker i kinnene. Selvbevissthet som hemmer formuleringsevnen. Hender som skjelver så jeg nesten ikke greier å holde en mikrofon eller et ark. Langt mindre holde et glass uten at det skvulper over. Følelsen av panikk over å ha utsatt seg for noe sånt enda en gang. Snakker om selvplaging! Da jeg begynte i Wilhelmsen i 2006 kom disse reaksjonene faktisk av noe så “enkelt” som å skulle ta ordet i et avdelingsmøte. Ofte ble jeg så nervøs at jeg lot være å si det jeg hadde planlagt.

Reaksjonene er helt vanlige og naturlige. Jeg vet mange har det akkurat som meg, og det gjør alt bedre. Så vet jeg også at det skjerper meg, og til syvende og sist stort sett gjør meg i stand til å levere bedre. Jeg må bare gjennom den fasen først, akseptere hvordan det kjennes ut, gå litt i kjelleren og så hente meg opp igjen gjennom å fokusere på hvor lite betydningsfullt jeg og dette er i den store sammenhengen. Ta bort presset. Jeg skal ikke operere et hjerte, eller gjøre noe som påvirker andre på liv eller død. Og de andre på scenen er så mye viktigere enn meg. Det verste som kan skje om jeg gjør en dårlig jobb, er at noen kanskje tenker at jeg er helt dust i huet, og evt at jeg ikke blir spurt om å gjøre tilsvarende igjen. Det verste som kan skje er at jeg driter meg ut foran en sal full av flinke folk. Og det kan jeg tåle, jeg tar ikke meg selv så høytidelig uansett. Vi er jo alle bare mennesker, og det er litt godt å tenke på 🙂

I tillegg puster jeg godt ned i magen, fokuserer på det faglige og ikke meg selv som person. Fjerner tankene om egen viktighet. Jeg er jo bare et av mange verktøy for gjennomføring, på lik linje med en Power point, høyttaleranlegget e.l. Og til slutt fokuserer jeg på hvor gøy det kan kjennes å få lov til å være med å bidra, og ikke minst den gode følelsen av å ha strukket komfortsonen enda litt til når det er overstått 😉Skjermbilde 2015-02-18 kl. 22.54.53

Hvordan trives du med å snakke foran grupper? Har du andre reaksjonsmåter, eller bedre tips til håndtering av sceneskrekk? Og lar du deg stoppe av frykten?

Om du er som meg, men kanskje ikke har blitt vant til å snakke foran forsamlinger ennå, så er det bare å øve seg. Det finnes ingen bedre tips enn å tørre mange nok ganger til at man vet at det er helt ok å være redd. Ofte synes det ikke så mye utenpå som man tror selv.

PS: Hele konferansen ble streamet av Maritime.no og dere kan dere se den her:

God kveld!! // Birgit

 
Blogglisten hitsheight=”0″ border=”0″ />

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: