Et nytt ord om ingenting

I ledige stunder er Antisupermamma en tankevekkende og fin blogg å lese, og i ferien leste jeg et innmari fint innlegg om Ingentingsommer (skrev denne posten i midten av juli, men var opptatt med lek, så den ble ikke feeding eller lagt ut..)

Hun beskriver så godt hvor viktig det er for barna (og familien) å gjøre litt mer av ingenting. Gjennom media får man iblant inntrykk av at det nesten er omsorgssvikt om barna ikke får full pakke med sydentur, Sabeltann og maks aktivisering.

Tankene hennes minner meg om våre somre i oppveksten; uker på fjellet uten strøm og innlagt vann, butikker eller andre barn å leke. Og med gourmetopplevelser av typen joikakaker, sodd og fiskeboller fra boks, kombinert med wienerbrød fra Gol bakeri 😋 

Noen somre også ispedd en besøksrunde til slekt eller familievenner rundt i Norge, med Caravellen fullastet. Med regn og krangling i bilen. Mens en del andre venner fløy til utlandet, fine hoteller eller mer utbygde turistområder langs kysten, og kom tilbake mye brunere og med masse spennende å fortelle, var det bare oss fire søsknene og sekstitallshytta i et lite utbygd stølsområde i Hallingdal. Ingen barn på vår alder i nærheten, men masse uteområder å utforske, dyr på sommerbeite å hilse på, tegnesaker, lego og spill. Og bunker av femtitallsbøker og tegneserier som pappa hadde funnet på loppemarked. Gyldendals beste gutte- og jentebøker (guttebøkene var alltid mest spennende), supplert med Fantomet, Sølvpilen og Donald. 

Og pappa da, som sa at om vi kjedet oss kunne vi jo bare hjelpe ham med snekring og fiksing – og som kommanderte oss ut uansett vær (fordi han ikke orket lydnivået av oss fire innendørs). Han var ikke alltid så populær da, særlig når han jaget oss ut av lesekroken i køyesenga for å gå ut i regnværet(!), men fy søren så glad jeg er for de somrene nå.

I sommer hadde vi opprinnelig tenkt å dra på med en lang ferie til eksotiske strøk, men ombestemte oss nettopp fordi det er så høyt tempo i hverdagen. Jeg reiser mye resten av året, og med så små barn kjennes det ofte ut som tid uten planer er mangelvare. Vi valgte å ta sommeren på sparket, og styre unna køer og tidsplaner. 

Vi voksne tok et høyst etterlengtet 2-dagers barnefri luksusavbrekk på Støtvig Badehotell på Larkollen, gikk på konsert og testet Stand Up Paddling (SUP). Første halvsportslige aktivitet vi har gjort sammen på evigheter, og veldig moro!


Mens vi var der fant vi en sisteliten-deal på en liten hytte på en øy i Skjebergkilen, uten innlagt vann og med smale, harde senger som høres ut som de skal knekke når du snur deg. Og valget mellom å sove på 70cm med eldstemann eller på sofaen. 

Guttene fikk med seg en bamse, en bok og en leke hver på ferie. Ingen TV eller iPad som barnevakt. Etter under en uke merket vi allerede hvordan det begynte å virke inn, både på små og store 🐒🐒 Guttene lekte ute, spilte ball, plukket bær, løp nakne og fant rare dyr å lære om og nye steder å klatre og hoppe fra. Uten gjerder og uten at vi passet så mye på. Og de trivdes med å ha oss voksne så mye tilgjengelig, særlig Erik. Vi spiste, leste,  byttet på å leke litt med ungene, og brøt bare inn i de mest hardtslående kranglene. Vi gikk barbeint de ti minuttene det tar å komme ned til stranda, og badet til Knut sa “m-m-m-men j-j-jeg æj ik-k-k-k-e k-k-k-a-l-d” med blå lepper og gåsehud over hele kroppen. 


Og så var det ekstra deilig når barnas eviglange legging var unnagjort og vi kunne late oss om kvelden. Seks leste bøker, saltvannsvasket hår og ubarberte legger er god målestokk på akkurat passe slappavmodus. Og så er det alltid ekstra godt å komme hjem igjen til stor seng og dusj etter noen uker med enkel standard. Nå i sommer var det bare veldig, veldig deilig å ikke måtte eller skulle noe en lang stund. 

Sensommerklem fra meg med nyladede batterier ☀️

Leave a Reply

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: